ICEF.info
  • Home
  • Programma VJ 2021
  • Cursussen
  • Excursies
  • Nieuwsbrieven
  • Cursusboeken
  • De docent
  • privĂ© lessen
  • Nieuwsbrief
  • Contact

Cursussen

Inhoud van de cursussen           -           Programma 2017

Inschrijven
Fotografie Basis
Dit is een brede en grondige cursus waarin je niet alleen leert alles uit je digitale camera te halen maar ook leert om op een fotografische manier te kijken en creatievere foto's te maken met een betere compositie. Inbegrepen is een excursie in de Kloostertuin.  Deze cursus behandelt de inhoudelijke (creatieve) fotografie, waarbij de technische kant als een middel wordt gezien en niet als een doel op zich. De eerste les is praktijk: alle belangrijke instellingen op de spiegelreflex stellen we in op de eigen camera. De lessen bestaan uit theorie met Power Point (één uur) en het bespreken van de foto's (één uur).
De opdrachten zijn zowel technisch als thematisch. Een camera is vereist met Manual belichting, bij voorkeur een spiegelreflex.  
                                                                   
                                                                                                                  Foto: Suzanne Mascini (Basiscursus)
Picture






 
  

Fotografie Vervolg (deze cursus wordt niet geprogrammeerd in het voorjaar 2021.)

Picture
In de Vervolgcursus gaan we verder met nieuwe onderwerpen, thematische lessen en thematische opdrachten. We gaan ons bezig houden met de kleur van daglicht en kunstlicht (en hoe dit overkomt en versterkt kan worden op de foto), available light fotografie, stillevens, dichtbijfotografie, architectuurfotografie (incl. een excursie naar de Zuid-As Amsterdam), een excursie 's nachts in Utrecht, creatieve visie en conceptuele fotografie, zelfportretten, glas en de kunst van waarnemen en visualiseren. Onderwerpen zoals lichtmeting en compositie komen natuurlijk steeds terug tijdens de bespreking van de opdrachten. Deze cursus is geschikt voor mensen die de basiscursus hebben gedaan of ervaring hebben met de basistechnieken. 

Foto: Erik Osinga (Vervolgcursus) 

Compositie & Vormgeving in de Fotografie & Kunst (zie ook de website Cursus Compositie)

We behandelen in deze cursus (of Master Class) alle vormgevingsaspecten van de fotografie. Dit is breder dan wat men in het algemeen verstaat onder "compositie", zoals de "rangschikking van onderwerpen binnen een kader". Het grootste deel gaat over "Visuele grammatica" of beeldtaal: algemeen geldende en objectieve visuele factoren die gebaseerd zijn op visuele waarneming. Aspecten die aan de orde komen zijn o.a. de symboliek van rechts en links, de kijkrichting door het beeld, symboliek van kleuren, lijnen, de horizon, de Regel van Derden, de Diagonaal Methode, visueel gewicht en balans, etc. We hanteren "aandachtspunten" i.p.v. "regels", omdat de meeste regels willekeurig of subjectief zijn en meestal opgesteld zijn door amateurs die weinig kennis hebben van compositie. De docent is de ontdekker van de Diagonaal Methode. Naast foto's zijn ook vele schilderijen opgenomen als voorbeeld van compositie in de kunst.                                              Foto: Hans Heintz (excursie Parijs)
Picture
Adobe Photoshop CS6/CC
Picture
In deze cursus Photoshop leer je in twee lessen de belangrijkste bewerkingen om je foto's te optimaliseren. Photoshop CS kan je niet leren door zelf door het programma te surfen: je moet weten wat je moet doen. We behandelen in deze workshop: algemene navigatie, gereedschappen, foto recht zetten, perspectief, werken in lagen, retoucheren, omzetten in zwart-wit, kleurbalans, niveaus, curven, fotofilter, doordrukken, verscherpen, foto gedeeltelijk in zwart-wit omzetten, opslaan voor web, grootte en resolutie, witte randen, croppen, Camera-RAW-scherm, lenscorrectie, klonen, monochrome en sepia maken, e.d. Voor deze workshop is het nodig om een laptop mee te nemen met Photoshop CS. Alle oefeningen zijn per handeling beschreven en worden uitgedeeld op papier.
Foto: Edwin Westhoff
Lichtmeting
Dit is een korte cursus van vier lessen met praktijk: het tweede uur gaan we geen foto's bespreken maar binnen en buiten oefenen met het geleerde uit het eerste uur. Onderwerpen zijn o.a.: onderwerpscontrast, contrastomvang van camera's, monitors, fotopapier etc., HDR-fotografie m.b.v. Photomatix en Photoshop, hoe om te gaan met het histogram, gebruik van de ingebouwde flitser met flitsbelichtingscompensatie, witbalans, en natuurlijk het belangrijkste: corrigeren van de belichting op Manual. Tevens gaan we in op meetmethoden zoals grijskaartmeting, meting met een losse lichtmeter en meting met een polarisatiefilter.
Er is een demonstratie van monitorcalibrering met de Datacolor Spyder 4 Express. Deze cursus wordt alleen in het voorjaar geprogrammeerd op zaterdagmorgen.



                                                                         
                                                                                                                                                  Foto: Ronald Schalkwijk (cursus Lichtmeting)

Picture
 


Adobe Lightroom CS6/CC
Picture
In deze cursus Lightroom gaan we foto's optimaliseren, net zoals in de cursus Photoshop. Lightroom heeft echter een totaal andere navigatie waarbij je bijv. foto's moet importeren en exporteren. De (RAW) foto's worden niet fysiek bewerkt maar de wijzigingen worden als EXIF-gegevens definitief opgeslagen. Een groot gedeelte (ongeveer de helft) gaat over de navigatie; dit is ingewikkelder dan bij Photoshop. Behalve het bewerken gaan we ook oefenen met het classificeren van foto's van sterren en vlaggetjes en het bewerken van meerdere foto's tegelijk. De oefeningen (inclusief toelichtingen) worden uitgedeeld op papier.
Foto: Edwin Westhoff
Excursies Landschapsfotografie (deze excursies kunnen evt. geprogrogrammeerd worden in het voorjaar 2021)
Dit zijn drie excursies naar de mooiste natuurgebieden in Nederland, nl. de Loonse en Drunense Duinen, het Lauwersmeer en het strand bij Bloemendaal aan Zee. Er is geen theorie, dus van de deelnemers wordt verwacht dat ze voldoende ervaring en kennis hebben om zelfstandig foto's te maken. De Loonse en Drunense Duinen zijn de grootste zandverstuiving in Nederland. Bij het Lauwersmeer gaan we de Waddenzee fotograferen tijdens ondergaande zon en op het strand bij Bloemendaal gaat het om zee- en strandlandschappen vanaf de duintjes (hoger standpunt) en vanaf de vloedlijn e.d. Je kunt in principe alle lenzen nodig hebben van 20 mm tot 200 of 300 mm, en je hebt een statief nodig.

                                                                                                                                               Foto: Edwin Westhoff

Leren Waarnemen (zie ook de inhoud van het cursusboek)
Picture
         Foto: Elena Kalis
Tijdens de cursus Leren Waarnemen gaan we proberen de dagelijkse waarneming te verbeteren, m.b.v. theorie, video's, discussies en oefeningen. De 4 waarnemingstypen van Carl Jung zijn een belangrijk onderdeel: denken, voelen, zintuiglijke waarneming en intuïtie. Het is mogelijk om het dominante type per cursist te bepalen. Goed waarnemen zonder vooroordelen is het moeilijkste van alles en van belang voor alles wat we doen; reizen, communiceren, sporten, studeren, etc. Er is de laatste jaren een versnelde bewustzijnsverhoging van het leven en gebeurtenissen. Hierbij is een goede waarneming van belang, want alles begint met waarnemen: dit is het "alpha en omega" van het leven. De cursusonderdelen komen uit de praktijk,  incl. de  4 typen van Jung, d.w.z. we behandelen geen puur theoretische "theorieën".
Master Class Compositie (zie ook de inhoud van het cursusboek) De Master Class kan nog geprogrammeerd worden in het voorjaar 2021.
De Master Class Compositie heeft dezelfde inhoud als de Cursus Compositie maar is gericht op professionals en wordt landelijk georganiseerd op zaterdag- of zondagmiddagen. De locatie was tot nu toe in Elspeet, maar het kan ook ergens anders zijn. Op deze manier is het makkelijker voor mensen uit heel Nederland om dit te kunnen bijwonen. Amateurs en leden van fotogroepen zijn natuurlijk ook welkom. Zie voor de inhoud de beschrijving van de Cursus Compositie op deze pagina.
Lezing: De Gulden Snede, de Regel van Derden en de Diagonaal Methode (nieuw) (Deze lezing is op aanvraag.)

Dit is een nieuwe lezing over de drie bekendste compositietheorieen en compositiemethoden.  

Omdat de Diagonaal Methode is ontdekt tijdens onderzoek naar de onnauwkeurigheid van de Regel van Derden, moest de Regel van Derden grondig onderzocht worden. De Regel van Derden is waarschijnlijk afgeleid van de Gulden Snede, hoewel hier geen bewijzen voor zijn te vinden: de Regel van Derden duikt opeens op in de literatuur in de jaren 80 van de 20e eeuw, nadat er sinds de opmerking van John Smith in 1797 niets meer van vernomen is. De Gulden Snede diende ook uitgebreid onderzocht te worden. Dit bleek een extreem moeilijk onderzoek te zijn, omdat 99% van alle literatuur over de Gulden Snede onwetenschappelijk bleek te zijn. In deze lezing wordt een kritisch verslag van dit onderzoek gepresenteerd waarbij de conclusie is dat de Gulden Snede een ideaalbeeld is uit de Romantiek (19e eeuw) dat nog steeds kritiekloos door iedereen naar voren wordt gebracht. Claims betreffende de aanwezigheid van de Gulden Snede in de natuur en architectuur e.d. bleken niet te kloppen. Onmisbaar bij dit onderzoek was het boek "De ontstelling van Pythagoras" van Albert van der Schoot, een proefschrift voor de Universiteit van Utrecht. De Regel van Derden wordt even kritisch behandeld, waarbij de conclusie is dat een foto qua compositie eerder slechter wordt dan beter, wanneer de Regel van Derden bewust wordt toegepast tijdens de opname. De ontdekker van de Diagonaal Methode vertelt tijdens de lezing over het experiment dat heeft geleid tot de ontdekking ervan in mei 2006. In 2007 is de Diagonaal Methode ingebouwd in Adobe Lightroom, gevolgd door Adobe Photoshop in 2013.

Picture
Picture
foto: Edwin Westhoff
Digitale Workflow (deze cursus is op aanvraag)

Digitale Workflow
is een praktische cursus waarin je leert om op een zo snel mogelijke wijze met de hoogste kwaliteit, het proces van het maken van de foto t/m het gebruik ervan, te standaardiseren volgens je eigen wensen. Het gaat hierbij niet alleen om het gebruik van Photoshop, maar om het totale proces van opname t/m toepassing. Beroepsfotografen moeten noodgedwongen hun eigen digitale workflow opzetten, maar amateurs hebben geen noodzaak hiertoe. Als gevolg hiervan blijven zij vaak met onoverkomelijke problemen zitten die niet worden opgelost, waardoor de totale workflow stagneert. Deze cursus is daarom specifiek bedoeld voor amateurs.
Bespreken van foto's (lezingen en cursussen op aanvraag)

Het bespreken van foto's is moeilijk, complex, vereist veel kennis en kan alleen in de praktijk geleerd worden. Omdat cursisten fotografie doorgaans beter willen leren fotograferen hebben zij geen interesse in het leren hoe je foto's kunt bespreken. Daarom worden lezingen en cursussen hierover in principe alleen gegeven voor fotogroepen, omdat er tijdens deze bijeenkomsten geen docent aanwezig is. Tijdens deze lezingen of cursussen bespreek ik ook de foto's van de leden, na de theorie. Het bespreken is opgebouwd uit 5 fasen: 1. de fotograaf vertelt iets over zijn/haar foto, 2. objectieve beschrijving van de zaken op de foto, 3. beschrijving van de compositie, 4. interpretatie, en 5. evaluatie. Dit is het fundament voor de bespreking van elke foto, en hieruit kunnen elementen gehaald worden bij de bespreking tijdens reguliere bijeenkomsten omdat er meestal geen tijd is om alle 5 fasen toe te passen op elke foto.

Picture
Picture
Creativiteitsontwikkeling (deze workshop is op aanvraag)

Creativiteit is een fundamenteel menselijke eigenschap die bij iedereen aanwezig is maar bij de meeste mensen wordt afgestompt of afgeleerd door het regulier onderwijs, ouders en cultuur. Tijdens de ze workshop gaan we kijken wat creativiteit, intelligentie en intuïtie is, hoe deze zijn afgeleerd en hoe we creativiteit opnieuw kunnen ontwikkelen. Iedereen kan weer hetzelfde niveau van creativiteit bereiken, dat we als kind hadden, of hoger. We kunnen creatief zijn als automonteur, architect, tandarts, psychotherapeut, medewerker van een reisbureau, etc. We doen  oefeningen zoals: Accelerated Mental Processing (AMP) waarbij je van het begin tot het eind in een versneld tempo een proces moet visualiseren, brainstormen volgens de oorspronkelijke methode, een discussie over een onderwerp waar je niet in gelooft, e.d. Zie ook de pagina "Cursusboeken". NB: Creativiteitsontwikkeling heeft net als de Cursus Waarnemen, niets met fotografie te maken. 
Tien Topfotografen (deze cursus is alleen op aanvraag)

under construction







                                                                                              Foto: Peter Lindbergh
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Programma VJ 2021
  • Cursussen
  • Excursies
  • Nieuwsbrieven
  • Cursusboeken
  • De docent
  • privĂ© lessen
  • Nieuwsbrief
  • Contact