ICEF.info
  • Home
  • Cursussen
  • Programma NJ 2022

Cursussen

Inhoud van de cursussen           -         

Fotografie Basis
Dit is een brede en grondige cursus waarin je niet alleen leert alles uit je digitale camera te halen maar ook leert om op een fotografische manier te kijken en creatievere foto's te maken met een betere compositie. Inbegrepen is een excursie in de Kloostertuin.  Deze cursus behandelt de inhoudelijke (creatieve) fotografie, waarbij de technische kant als een middel wordt gezien en niet als een doel op zich. De eerste les is praktijk: alle belangrijke instellingen op de spiegelreflex stellen we in op de eigen camera. De lessen bestaan uit theorie met Power Point (één uur) en het bespreken van de foto's (één uur).
De opdrachten zijn zowel technisch als thematisch.
Een camera is vereist met Manual belichting, bij voorkeur een spiegelreflex. 
 
     
​                                                              
                                                                                                                
  Foto: Suzanne Mascini (Basiscursus)
Picture






 
  

Fotografie Vervolg

Picture
In de Vervolgcursus gaan we verder met nieuwe onderwerpen, thematische lessen en thematische opdrachten. We gaan ons bezig houden met de kleur van daglicht en kunstlicht (en hoe dit overkomt en versterkt kan worden op de foto), available light fotografie, stillevens, dichtbijfotografie, architectuurfotografie (incl. een excursie naar de Zuid-As Amsterdam), een excursie 's nachts in Utrecht, creatieve visie en conceptuele fotografie, zelfportretten, glas en de kunst van waarnemen en visualiseren. Onderwerpen zoals lichtmeting en compositie komen natuurlijk steeds terug tijdens de bespreking van de opdrachten. Deze cursus is geschikt voor mensen die de basiscursus hebben gedaan of ervaring hebben met de basistechnieken. 

Foto: Erik Osinga (Vervolgcursus) 

Compositie & Vormgeving in de Fotografie & Kunst

We behandelen in deze cursus (of Master Class) alle vormgevingsaspecten van de fotografie. Dit is breder dan wat men in het algemeen verstaat onder "compositie", zoals de "rangschikking van onderwerpen binnen een kader". Het grootste deel gaat over "Visuele grammatica" of beeldtaal: algemeen geldende en objectieve visuele factoren die gebaseerd zijn op visuele waarneming. Aspecten die aan de orde komen zijn o.a. de symboliek van rechts en links, de kijkrichting door het beeld, symboliek van kleuren, lijnen, de horizon, de Regel van Derden, de Diagonaal Methode, visueel gewicht en balans, etc. We hanteren "aandachtspunten" i.p.v. "regels", omdat de meeste regels willekeurig of subjectief zijn en meestal opgesteld zijn door amateurs die weinig kennis hebben van compositie. De docent is de ontdekker van de Diagonaal Methode. Naast foto's zijn ook vele schilderijen opgenomen als voorbeeld van compositie in de kunst.                                            

                                                                                                                     
 Foto: Hans Heintz (excursie Parijs)
Picture
Lichtmeting
Dit is een korte cursus van vier lessen met praktijk: het tweede uur gaan we geen foto's bespreken maar binnen en buiten oefenen met het geleerde uit het eerste uur. Onderwerpen zijn o.a.: onderwerpscontrast, contrastomvang van camera's, monitors, fotopapier etc., HDR-fotografie m.b.v. Photomatix en Photoshop, hoe om te gaan met het histogram, gebruik van de ingebouwde flitser met flitsbelichtingscompensatie, witbalans, en natuurlijk het belangrijkste: corrigeren van de belichting op Manual. Tevens gaan we in op meetmethoden zoals grijskaartmeting, meting met een losse lichtmeter en meting met een polarisatiefilter.
Er is een demonstratie van monitorcalibrering met de Datacolor Spyder 4 Express. Deze cursus wordt alleen in het voorjaar geprogrammeerd op zaterdagmorgen.



                                                                         
                                                                                                                                    
         Foto: Ronald Schalkwijk (cursus Lichtmeting)
Picture
 


Leren Waarnemen
Picture
Tijdens de cursus leren Waarnemen gaan we proberen de dagelijkse waarneming te verbeteren m.b.v. theorie, video's en oefeningen. De vier waarnemingstpen van Carl Jung zijn een belangrijk onderdeel: denken, voelen zintuiglijke waarneming en intuitie. Het is mogelijk om het dominant waarnemingstype per persoon te bepalen met een bepaalde methode.
Het accent valt in deze cursus op het zien, maar iemand met bijv. een dominantie op het type denken zal vooral rationeel waarnemen. De laatste les betaat uit een excursie in de natuur waarbij we een aantal waarnemingsoefeningen doen, die tijdens de cursus zijn behandeld.


 Foto: Edwin Westhoff                                                                   
                                                                                                                                          

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Cursussen
  • Programma NJ 2022